Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αλληλεγγύη Στους Φοιτητές Της Αλβανίας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 
Χιλιάδες φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αλβανίας ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας από τις 3 Δεκέμβρη, προκαλώντας την μεγαλύτερη φοιτητική πορεία διαμαρτυρίας που γνώρισε ποτέ η σύγχρονη ιστορία της γειτονικής χώρας, μετά τις μαζικές ιστορικές πορείες των φοιτητών τον Δεκέμβρη του 1990 που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του «καθεστώτος Χότζα».

Οι φοιτητές που εδώ και μια εβδομάδα συγκεντρώνονται καθημερινά στις πλατείες, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και το υπουργείο παιδείας, συμπαρέσυραν και άλλες κοινωνικές ομάδες που είχαν πληγεί σημαντικά από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ράμα κατά τα τελευταία χρόνια (όπως οι πολίτες των κρατικών απαλλοτριώσεων πρώτης κατοικίας) δίνοντας το παράδειγμα της άμεσης δημοκρατίας και των μαζικών διαδηλώσεων κατά της λιτότητας και της κρατικής αυθαιρεσίας.

Αιφνιδιασμένη και απροετοίμαστη πλήρως η κυβέρνηση από την μαζικότητα και την αποφασιστικότητα των φοιτητών προσπάθησε μάταια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, αποδίδοντας ευθύνες σε «γραφειοκράτες» και «διεφθαρμένους» ακαδημαϊκούς. Ωστόσο, πρέπει να θυμίσουμε εδώ πως στην Αλβανία οι τελευταίες εκλογές για τα φοιτητικά συμβούλια των δημόσιων πανεπιστημίων έγιναν το 2011 αφήνοντας έκτοτε παντελώς ακέφαλη την φοιτητική κοινότητα στην λήψη αποφάσεων. Το 2015 η κυβέρνηση Ράμα εκμεταλλευομένη την φοιτητική απουσία, βρήκε την ευκαιρία να υιοθετήσει έναν αντιλαϊκό νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που στηριζόταν απροκάλυπτα στις πελατειακές σχέσεις. Ο νόμος 80/2015 «Για την Ανώτατη Εκπαίδευση» μεταξύ άλλων αντιδραστικών μέτρων που υπαγόρευε, επέφερε την φτωχοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων και τη διανομή του δημοσίου προϋπολογισμού για την εκπαίδευση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο ίδιος νόμος έδωσε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ελέγχει σχεδόν όλα τα διοικητικά συμβούλια πανεπιστημίων, καταστρέφοντας την πανεπιστημιακή αυτονομία και κάθε μορφή ασύλου.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους στάθηκε η εφαρμογή της υπ αριθ. 288/2018 Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία καλούνται οι μετεξεταστέοι φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημίων να πληρώσουν αδρά τις διδακτικές μονάδες όλων των μαθημάτων που δίνουν στις επαναληπτικές εξεταστικές ή στις αναβαθμολογήσεις ως «φοιτητικό δασμό». Την κορύφωση των φοιτητικών αντιδράσεων προκάλεσε η συστηματική άρνηση της υπουργού παιδείας για διάλογο και η επικριτική στάση του πρωθυπουργού Ράμα απέναντι στους μετεξεταστέους φοιτητές με διάφορους χαρακτηρισμούς.

Την πρώτη ημέρα η υπουργός παιδείας δήλωσε ότι θα εισηγηθεί την μείωση των δασμών στα διοικητικά συμβούλια των πανεπιστημίων και προσκάλεσε ανεπιτυχώς τους φοιτητές να επιστρέψουν πίσω στις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ την επόμενη μέρα κάτω από την πίεση του φοιτητικού κινήματος απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Από την άλλη μεριά, το μαζικό φοιτητικό κίνημα μέσω των εκπροσώπων του απαντάει σε εγχώρια και διεθνή μέσα, πως δεν θα σταματήσει τις πορείες διαμαρτυρίας και τον δίκαιο αγώνα του, μέχρι να υλοποιηθούν από την παρούσα κυβέρνηση όλες οι απαιτήσεις τους όπως η απόσυρση του νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η δωρεάν παιδεία για όλους, η άμεση αναγνώριση των εκπροσώπων του, η σίτιση και στέγαση με ανθρώπινες συνθήκες, η τιμωρία της καθηγητικής αυθαιρεσίας, τα δωρεάν ακαδημαϊκά συγγράμματα και η κατάργηση των διδάκτρων.

Η ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος της Αλβανίας μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες έχει ήδη προκαλέσει τον κοινωνικό προβληματισμό ολόκληρης της αλβανικής κοινωνίας, καθώς επίσης και τον κυβερνητικό πανικό, αφού συσπείρωσε χιλιάδες φοιτητές έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Η κοινή γνώμη στην γειτονική χώρα έχει συγκλονιστεί και καθημερινά παρατηρείται ραγδαία αύξηση των αλληλέγγυων στο φοιτητικό κίνημα. Είναι οι άνθρωποι που πλήττονται από την ίδια πολιτική και βλέπουν με ελπίδα το νεολαιίστικο κίνημα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές που βγήκαν στο δρόμο και επιμένουν στη μαζική διεκδίκηση των αιτημάτων τους, που αφορούν και όλο τον λαό. Κόντρα σε όσους προσπαθούν να καλλιεργήσουν το μίσος και τον εθνικισμό μεταξύ των δύο γειτονικών λαών, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα προβλήματα των νέων και των εργαζομένων είναι κοινά σε Ελλάδα και Αλβανία, όπως κοινός είναι και ο εχθρός: οι πολιτικές λιτότητας και αφαίμαξης του λαού που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για να θωρακίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στεκόμαστε στο πλάι των φοιτητών και του λαού της Αλβανίας.

Καταγγέλλουμε τα ΜΜΕ και τις πολιτικές δυνάμεις που εδώ και εβδομάδες προσπαθούν να παρουσιάσουν ως «ήρωα» τον Κατσίφα, αλλά δεν υπάρχει ως «είδηση» καν για αυτούς το θέμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβέρνηση Ράμα.

Θα τσακίσουμε το εθνικιστικό και φασιστικό δηλητήριο, με τους κοινούς αγώνες και τις κοινές αγωνίες των κινημάτων των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου