Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την Προγραμματική Διακήρυξη


Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 16 Δεκέμβρη με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΝΑΡ για την Προγραμματική Διακήρυξη. 

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση ξεκίνησε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου με την εισήγηση της ΠΕ για την διαδικασία (διαβάστε πατώντας εδώ ολόκληρη την εισήγηση), την οποία παρουσίασε ο Μιχάλης Παπαμακάριος, μέλος του γραφείου της Π.Ε. Ακολούθησε η ανάγνωση των χαιρετισμών 11 οργανώσεων και συλλογικοτήτων που παραβρέθηκαν στην εναρκτήρια διαδικασία, καθώς και οργανώσεων από το εξωτερικό. Οι εργασίες συνεχίστηκαν με ομιλίες αντιπροσώπων. 

Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης είχε τις ομιλίες των αντιπροσώπων. Σαράντα (40) ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της 2ης μέρας πάνω στα ζητήματα και το σχέδιο της Προγραμματικής Διακήρυξης που είχε καταθέσει η Π.Ε από τον Σεπτέμβριο προς τις οργανώσεις του ΝΑΡ και τις ν.Κ.Α. οι οποίες πραγματοποίησαν το τελευταίο δίμηνο κύκλους συνεδριάσεων για το θέμα, εξέλεξαν τους αντιπροσώπους για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, ενώ σε μια σειρά περιοχές πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις ή συσκέψεις για το ζήτημα του σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος. 

Ελπιδοφόρο στοιχείο στη διαδικασία των τοποθετήσεων ήταν η ιδιαίτερη συμβολή των νέων, των μελών της ν.Κ.Α. που με μια σειρά ομιλίες -σχεδόν τις μισές της διαδικασίας - ανέδειξαν πολύ ουσιαστικά ζητήματα μιας προγραμματικής επεξεργασίας στην εποχή μας.

Στην ίδια την Συνδιάσκεψη συμμετείχαν εκατοντάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από όλες τις οργανώσεις βάσης του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ενώ είχαν προσκληθεί και μια σειρά αγωνιστές και αγωνίστριες από το δυναμικό που συμμετέχει στις πρωτοβουλίες διαλόγου και τις συσκέψεις για το κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα. Στη διάρκεια των εργασιών της 2ης μέρας οι αντιπρόσωποι κατέθεταν παρατηρήσεις, προτάσεις και τροπολογίες πάνω στο σχέδιο που εισηγήθηκε η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ, τα οποία συζητήθηκαν στην Επιτροπή Απόφασης της Συνδιάσκεψης και παρουσιάστηκαν στο σώμα την Κυριακή.

Η 3η και τελευταία μέρα των εργασιών, η Κυριακή 16/12, ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στη διαδικασία των αποφάσεων. Μετά το κλείσιμο της διαδικασίας συζήτησης, το σώμα υπερψήφισε το σχέδιο της ΠΕ ως βάση για συζήτηση και ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης των προτάσεων και τροπολογιών. Μια πλούσια και ουσιαστική συζήτηση η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3.00 μ.μ. με την τελική ψηφοφορία για την Προγραμματική Διακήρυξη. Το σώμα των αντιπροσώπων υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την Προγραμματική Διακήρυξη. 

Συγκεκριμένα υπέρ ψήφισε το 92,3% των αντιπροσώπων, κατά το 1,1% και λευκό το 6,5% των αντιπροσώπων. Αντίστοιχα, στις Οργανώσεις του ΝΑΡ πανελλαδικά, στις οποίες πραγματοποιήθηκε επίσης ψηφοφορία στον τελευταίο κύκλο συνεδρίασης για την Συνδιάσκεψη, τα μέλη του ψήφισαν 91% υπέρ του σχεδίου Προγραμματικής Διακήρυξης, 1,3% κατά και 7,7% λευκό. 
Η διαδικασία των αποφάσεων συνεχίστηκε με την εισήγηση και τη συζήτηση του σχεδίου δράσης για τα βήματα που θα προωθήσει το ΝΑΡ σχετικά με το κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα την επόμενη περίοδο. Μετά από συζήτηση και προτάσεις των αντιπροσώπων, λίγο πριν τις 6.00 μ.μ. το σχέδιο δράσης υπερψηφίστηκε επίσης με ευρεία πλειοψηφία του σώματος, ώστε να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στις Ο.Β. και να σχεδιαστεί συγκεκριμένα, να αναπτυχθεί και να προωθηθούν τα βήματα που προτείνονται.
Ολοκληρώθηκε έτσι μια σημαντική διαδικασία για το δυναμικό του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α., με συζήτηση, ουσιαστικό προβληματισμό και παραπέρα ανάπτυξη του προγραμματικού κεκτημένου της οργάνωσης, με βήματα σε μια σειρά ζητήματα φυσιογνωμίας και στρατηγικής κατεύθυνσης και άνοιγμα μιας ευρύτερης διαδικασίας στρατηγικής ενοποίησης. Από την συζήτηση στις οργανώσεις και την ίδια την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αναδείχθηκαν τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής, κρίσιμα ζητήματα για την εξόρμηση μιας νέας κομμουνιστικής ελπίδας και προοπτικής στην κοινωνία, την εργατική τάξη και τη νεολαία. Με την κατάληξη της Προγραμματικής Διακήρυξης έγινε επίσης ένα αναγκαίο βήμα για την ανάπτυξη των πρωτοβουλιών για το πρόγραμμα και κόμμα που έχει ανάγκη η εποχή μας, αφού η Προγραμματική Διακήρυξη αποτελεί και την ιδιαίτερη συμβολή του ΝΑΡ στη διαδικασία διαλόγου και συγκρότησης του σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου