Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

KOINΩNIKH EΞEΓEPΣH ΣTH ΓAΛΛIA - Ε.Ε.Κ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ - ΕΕΚ

Η νέα, 4η ημέρα δράσης του κινήματος των "κίτρινων γιλέκων", το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, είναι το νέο στοίχημα για τους "από τα κάτω". Το σύνθημα "Μακρόν Παραιτήσου!" ήδη κυριαρχεί στις επιτροπές, στις συνελεύσεις και στα συνδικάτα. Το Σάββατο μπορεί να κυριαρχήσει στους δρόμους!
Η υποχώρηση του Εμανουέλ Μακρόν με την αναστολή του φόρου στα καύσιμα για ολόκληρο το 2019 δείχνει πως η γαλλική κυβέρνηση φοβάται πολύ τα χειρότερα. Η ανακοίνωση της ακύρωσης του μέτρου, την Τετάρτη 5/12, ακολούθησε την αρχική ανακοίνωση του πρωθυπουργού Εντουάρντ Φιλίπ αναστολής του φόρου για 6 μήνες.

Το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" έχει συγκλονίσει τη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο. Η αύξηση του φόρου στα καύσιμα έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της κοινωνικής οργής του γαλλικού λαού. Η αδιάλλακτη στάση του προέδρου Μακρόν και της κυβέρνησής του απέναντι στο κίνημα απέτυχε. Η άγρια αστυνομική καταστολή δεν τρόμαξε τους διαδηλωτές. Αντίθετα, το κίνημα δυναμώνει και μαζικοποιείται.
Τα μικροαστικά στρώματα τα οποία κινητοποιήθηκαν στην αρχή του κινήματος βρήκαν συμμάχους στην εργατική τάξη, στους μαθητές και τους φοιτητές.
Οι ακροδεξιές και ρατσιστικές φωνές στο εσωτερικό του κινήματος χάνουν έδαφος και απομονώνονται.
Η ημέρα δράσης της CGT (Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας) ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια την 1η Δεκέμβρη συνάντησε τα μπλόκα των κίτρινων γιλέκων. Κόντρα στην απροθυμία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, το οργανωμένο προλεταριάτο πάλεψε μαζί με τους οργισμένους αυτοκινητιστές των προαστίων και των αγροτικών περιοχών ενάντια στο όργιο της καταστολής το οποίο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο την 1η Δεκέμβρη με περισσότερες από 1400 κροτίδες περικύκλωσης, 3000 δακρυγόνα, 1193 πλαστικές σφαίρες και 339 ασφυξιογόνα. Ο θάνατος μιας 80χρονης εξαιτίας βλήματος της αστυνομίας αποκαλύπτει ότι κόντρα στη δαιμονοποίηση των "μπαχαλάκηδων" από τα γαλλικά ΜΜΕ, ο μόνος προβοκάτορας στις διαδηλώσεις είναι η αστυνομία και το ίδιο το γαλλικό Κράτος.
Η νεολαία μπαίνει στη μάχη με τις εκατοντάδες καταλήψεις λυκείων να δίνουν τον τόνο ενάντια στην επισφάλεια. Οι φοιτητές θέτουν τη δική τους –αντιρατσιστική- ατζέντα ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων στους φοιτητές που δεν προέρχονται από χώρες της ΕΕ. Οι διοικητικές απαγορεύσεις των καταλήψεων πανεπιστημίων από πρυτανικές αρχές και η άγρια αστυνομική καταστολή των ειρηνικών διαμαρτυριών των μαθητών δείχνει πως φοβούνται την επιστροφή του φαντάσματος του Μάη του 1968 πενήντα χρόνια μετά!

Ενάντια στη δημοσκοπική πρωτιά της Λεπέν μια άλλη Γαλλία βγαίνει στο προσκήνιο. Η δημοτικότητα του Μακρόν έχει εκμηδενιστεί μέσα σε ενάμιση χρόνο από την εκλογή του. Ο κατασκευασμένος, από τα ΜΜΕ και το διευθυντήριο των Bρυξελών, με τα υλικά του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος της Γαλλίας, Πρόεδρος δείχνει αδύναμος να διαχειριστεί την παρούσα πολιτική και κοινωνική κρίση.

Να ενωθούν τα κίτρινα με τα "κόκκινα" γιλέκα! Τα μικροαστικά στρώματα μπορούν να κερδηθούν από την εργατική τάξη στη μάχη, με την οργάνωση μιας Γενικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή του Μακρόν.
Μια εναλλακτική πολιτική πρόταση εξουσίας μπορεί να δοθεί με τη μετατροπή της εξέγερσης σε επανάσταση. Μια επαναστατική σοσιαλιστική διέξοδος είναι η μόνη πραγματική εναλλακτική στη ασθμαίνουσα Γαλλία της κρίσης.

Να τελειώνουμε με τους εθνικισμούς! Η σημαία των εργαζομένων και των φτωχών δεν είναι ούτε η τρίχρωμη, ούτε η γαλανόλευκη. Η κόκκινη σημαία έχει ποτιστεί με το αίμα των αγώνων των εργαζόμενων. Αυτή πρέπει να υψωθεί κόντρα στη μαύρη πανούκλα της Λεπέν και της άκρας δεξιάς σε όλη την Ευρώπη και κόντρα σε αυτούς που ψελλίζουν για τις φθορές στα σύμβολα της γαλλικής αστικής δημοκρατίας.

Πριν δέκα χρόνια ο Σαρκοζί ανέστειλε το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιό του ακούγοντας το μήνυμα της οργής του ελληνικού Δεκέμβρη του 2008. Η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου έχει κάθε λόγο να φοβάται πως το ψεύτικο success story της θα γίνει συντρίμμια σε μια νέα άνοδο της κοινωνικής οργής.
Η ταξική αναμέτρηση στην Ελλάδα, στη Γαλλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται μπροστά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου