Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

"Ξ" : ΟΧΙ Στα Κόμματα Των Μνημονίων Και Την Ακροδεξιά

Στις 26 Μάη έχουμε ταυτόχρονα Ευρωεκλογές και εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις αποτελούν μια «βαρετή» διαδικασία. Λείπει κάθε είδους ενθουσιασμός για οποιοδήποτε κόμμα. Η κυρίαρχη συνείδηση/διάθεση καθορίζεται από την ψήφο στο «μικρότερο κακό»: ψηφίζουμε το ένα κόμμα για να εμποδίσουμε το άλλο, όχι γιατί περιμένουμε κάτι πραγματικά καλύτερο αλλά για να μην χειροτερεύσουν τα πράγματα. 

Κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, πολύ περισσότερο αισιοδοξία και ενθουσιασμό. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δοκιμάστηκαν για δεκαετίες. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τις προσδοκίες του κόσμου την περίοδο 2010-15 και μετά οδήγησε στην απογοήτευση. Πολλοί εργαζόμενοι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κανένα ενθουσιασμό αλλά με ένα και μοναδικό κριτήριο: να εμποδίσουν το Μητσοτάκη να εκλεγεί και να βάλει σε εφαρμογή ένα νέο οδοστρωτήρα ενάντια στο βιοτικό επίπεδο, τα δικαιώματα και τις κοινωνικές παροχές. 


Σ’ αυτές τις εκλογές ο μεγάλος «απών» είναι δυστυχώς η Αριστερά. Τα τρία βασικά κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ, για μια ακόμα φορά δεν συνεργάζονται. Πρόκειται για σοβαρό λάθος. Στις σημερινές συνθήκες της υποχώρησης του μαζικού κινήματος και της απογοήτευσης, η συνεργασία της Αριστεράς θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα ανάκαμψης και αντεπίθεσης του κινήματος. Οι πιο μεγάλες ευθύνες για την έλλειψη αυτής της συνεργασίας βαραίνουν βέβαια το ΚΚΕ, καθώς είναι με διαφορά το μαζικότερο κόμμα της Αριστεράς. Αυτή η έλλειψη ενωτικής προσέγγισης καταδικάζει το ΚΚΕ σε στασιμότητα, παρά την τεράστια κρίση και φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά η ηγεσία του δεν φαίνεται καθόλου διατεθειμένη να κάνει οποιαδήποτε αυτοκριτική και να διορθώσει τα λάθη της. 

Σ’ αυτές τις εκλογές το «Ξ» έκανε έντονες προσπάθειες για πλατιά, ενωτικά αριστερά ψηφοδέλτια, για να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στους υποψήφιους της άρχουσας τάξης και του κυβερνητικού κόμματος. Αν εξαιρέσουμε την πόλη της Θεσσαλονίκης η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε. Θα συνεχίσουμε όμως με κάθε δυνατό τρόπο επενδύοντας και στα θετικά, όπως ελπίζουμε, αποτελέσματα της εκλογικής συνεργασίας της «Πόλης Ανάποδα» με την «Δύναμη Ανατροπής» στο δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και της «Πόλης Αλλιώς» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. 

Με δεδομένη την άρνηση της Αριστεράς να κατέλθει ενωτικά, το «Ξ» συνεργάζεται με διαφορετικές δυνάμεις της Αριστεράς στις επερχόμενες εκλογές. Για παράδειγμα στις Ευρωεκλογές συνεργαζόμαστε με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιο το σ. Νίκο Κανελλή, στου Ζωγράφου μαζί με δυνάμεις της ΛΑΕ σε ένα τοπικό ενωτικό σχήμα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρθηκε με μια πλειάδα οργανώσεων, είτε ανεξάρτητων, είτε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη ΛΑΕ. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τον αγώνα για να χτιστεί μια μαζική, ανατρεπτική, διεθνιστική, επαναστατική Αριστερά, στην Ελλάδα και διεθνώς – που αποτελεί το μόνο τρόπο να μπει ένα τέρμα στην κοινωνική βαρβαρότητα που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα. 

Πηγή : net.xekinima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου