Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΕΕΚ για τις Eυρωεκλογές Να Ετοιμαστούμε Για Τις Μάχες Που Έρχοντα

Οι Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 αποτελούν κρίσιμο σημείο καμπής στην άλυτη κρίση που μετατρέπει γοργά την Ευρώπη σε πεδίο μάχης.
 
Η ιμπεριαλιστική ΕΕ βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης, όπως δείχνει και το χάος με το Brexit, τα ρήγματα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, ακόμα και στον ίδιο τον γαλλογερμανικό άξονα. 
Κινδυνεύουν οι λαοί της από τα λαοκτόνα μέτρα της αλλά κι από τον κίνδυνο να ταφούν στα ερείπιά της. 

Παραμένουν ανεπούλωτες οι πληγές που άνοιξε η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, κάνοντας την ΕΕ εξαιρετικά ευάλωτη καθώς τώρα η κρίση επιδεινώνεται, η παγκόσμια οικονομία βουλιάζει παραπέρα, μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος HΠΑ-Κίνας, οξύνεται η αντιπαράθεση του ιμπεριαλισμού με την Ρωσία, πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια.

Την ίδια στιγμή η κοινωνική εξαθλίωση κι η φοβερή ανισότητα ωθούν στην ταξική πόλωση και στη χρεοκοπία του παραδοσιακού αστικού πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης με εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία δεξιών και σοσιαλδημοκρατών. Η άκρα Δεξιά και οι φασίστες σηκώνουν κεφάλι αλλά κι ένα νέο κύμα λαϊκών αγώνων ξεκινά, με την Γαλλία των “κίτρινων γιλέκων” κατά του Μακρόν και την μαζική κινητοποίηση των εργατών της Ουγγαρίας ενάντια στον “νόμο-σκλαβιάς” του ακροδεξιού Όρμπαν να είναι μόνο το προανάκρουσμα.

Οι Ευρωεκλογές του 2019 συνδυάζονται σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ με περιφερειακές, τοπικές, κοινοβουλευτικές εκλογές ακόμα και δημοψηφίσματα φέρνοντας ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό κατακερματισμό στους θεσμούς της, επιδεινώνοντας την πολιτική κρίση του συστήματος και των κυβερνήσεών του, προκαλώντας κρίσεις καθεστωτικές, κρίσεις εξουσίας.

Το ΕΕΚ καλεί να υποστηριχτεί η διεθνιστική γραμμή που πρόβαλε το Βαλκανικό Σοσιαλιστικό Κέντρο “Κριστιάν Ρακόφσκυ”, στην πρόσφατη “Επείγουσα για την Ευρώπη”, στις 4 Μαΐου 2019:

Μαύρο σε όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, φιλοΕΕ κι “ευρωσκεπτικιστικά” !
 
Ούτε “ευρωπαϊσμός” ούτε “ευρωσκεπτικισμός”, προλεταριακός διεθνισμός!
 
Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη και γειτονιά! Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο δράσης!
 
Η ΕΕ της πείνας, της ανεργίας, της καταστολής, του πολέμου δεν μεταρρυθμίζεται, ανατρέπεται από τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους απόκληρους. Το “Φρούριο Ευρώπη” που πνίγει στη Μεσόγειο τους πρόσφυγες-θύματά της ή τους κλείνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης πρέπει να κατεδαφιστεί.

Για την διεθνιστική σοσιαλιστική ενοποίηση των λαών στα Βαλκάνια, στην περιοχή, στην Ευρώπη, στον κόσμο!

Στην Ελλάδα αλλά και σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, οι Ευρωεκλογές συνδυάζονται με περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και γίνονται πρόκριμα για κυβερνήσεις μετά από κοινοβουλευτικές εκλογές. Σε συνθήκες κρίσης διακυβέρνησης και μάλιστα ενόψει επιδείνωσης της ίδιας της οικονομικής κρίσης, οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση τελικά σχηματιστεί, “αυτοδύναμη” ή συνασπισμού, θα είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά εύθραυστη αλλά κι επιθετική απέναντι στις μάζες, παίρνοντας νέα μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού σε μια ήδη ερειπωμένη κοινωνία, για να σώσει το κλυδωνιζόμενο σύστημα. Οι προεκλογικές τους υποσχέσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί που γράφονται. Οι όποιες παραχωρήσεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν σημάνει μεσάνυχτα στις κάλπες είναι ελάχιστες απέναντι στις ογκούμενες ανάγκες και ανά πάσα στιγμή αναστρέψιμες. Η λογική του “μικρότερου κακού” οδηγεί, όπως δείχνει η πείρα, στην “κωλοτούμπα” και στο μεγαλύτερο κακό. Είναι παγίδα. Παγίδα κι απάτη οι ισχυρισμοί ότι οι “προοδευτικές συμμαχίες” με ρετάλια της ανύπαρκτης κεντροαριστεράς και της “δημοκρατικής” τάχα Δεξιάς είναι φραγμός στην άκρα Δεξιά και το νεοφιλελευθερισμό. Δεν πρέπει να πέσουμε στον εκβιασμό: ή νεοφιλελευθερισμός “με ανθρώπινο πρόσωπο” ή ο απάνθρωπος νεοφιλελευθερισμός του “Κούλη” Μητσοτάκη, της εφταήμερης δουλειάς σκλάβων και της σκλαβιάς της δουλειάς-λάστιχο.

Το ΕΕΚ λέει

Μαύρο στον αγριανθρωπισμό της Δεξιάς του “Κούλη”, του Άδωνη, του τσεκουροφόρου Βορίδη!
 
Όχι και στον ΣΥΡΙΖΑ της κωλοτούμπας, της υποταγής σε ΕΕ, HΠΑ, ΝΑΤΟ και κεφάλαιο!

Υπάρχει εναλλακτική:

Να γίνει εναλλακτική εξουσίας η ίδια η εργατική τάξη, επικεφαλής όλων των φτωχών και νεόφτωχων λαϊκών μαζών, μέσα από τους αγώνες της και την οργάνωσή της, με πολιτική ανεξαρτησία από τα κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό, ανεξάρτητα από τις γραφειοκρατίες που μιλούν στο όνομά της και στο όνομα της Αριστεράς που την δυσφημίζουν.

Απαιτείται να παλέψουμε με αυτήν την προοπτική. Να προετοιμαστούμε και να οργανώσουμε την ταξική αντεπίθεση στους αγώνες πριν, μέσα και μετά τις εκλογές. Καταλύτης μπορεί και πρέπει να γίνει η συσπείρωση-ενίσχυση της επαναστατικής Αριστεράς χωρίς ταλαντεύσεις, χωρίς συμβιβασμούς κορυφών, χωρίς καιροσκοπισμούς απέναντι στην ΓΣΕΕ και την “κυβερνώσα Αριστερά”, χωρίς γραφειοκρατικά καπελώματα, για την ταξική αντεπίθεση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!

Για μια σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση, με σοσιαλιστικά μέτρα λαϊκής σωτηρίας από την πείνα και την ανεργία, με μιαν εργατική εξουσία στηριγμένη στα όργανα λαϊκής αυτοοργάνωσης και πάλης!

Σ’ αυτό το πνεύμα, με κομμουνιστική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, στράφηκε το ΕΕΚ προς τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να δώσουμε από κοινού και την μάχη των Ευρωεκλογών. 

Επισημάναμε τις προγραμματικές συγκλίσεις αλλά και τις αποκλίσεις καθώς και το πρόβλημα αξιοπιστίας που δημιουργούσε η κρίση μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κατέβαινε διασπασμένη σε δυο ή και περισσότερα χωριστά ψηφοδέλτια στις δημοτικές εκλογές, και μάλιστα σε δήμους με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα όπως αυτός της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας. Παρόλα αυτά, θεωρήσαμε ότι είναι δυνατή μια ενιαία κάθοδος, όπως έγινε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 με το κοινό ψηφοδέλτιο “ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ΕΕΚ-Ανεξάρτητοι”. Θα αποφεύγονταν έτσι και ο κατακερματισμός δυνάμεων αλλά και θα εξασφαλίζονταν και η ιδιαιτερότητα στην πολιτική φυσιογνωμία και στην διαφορετικότητα κάθε οργάνωσης, μαζί και το αναφαίρετο δικαίωμα στην κριτική, χωρίς το οποίο μια συμμαχία ξεπέφτει σε καιροσκοπικό παζάρι επιτελείων και πρόσκαιρο μάζεμα ψήφων.

Δυστυχώς η ενωτική πρόταση του ΕΕΚ απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με βέτο του ΣΕΚ, το οποίο στήριξαν η “Μετάβαση” και η ΑΡΙΣ. Αντιθέτως, το ΝΑΡ, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και το ΕΚΚΕ ήταν υπέρ της πρότασης. Η απορριπτική απόφαση αναγγέλθηκε τηλεφωνικά στο ΕΕΚ από στέλεχος του ΝΑΡ, ενώ μέχρι τώρα καμιά γραπτή απάντηση στην γραπτή μας πρόταση δεν δόθηκε.

Η δικαιολογία για την απόρριψη ήταν ότι μιλήσαμε για την κρίση στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την διάσπαση στον Δήμο της Αθήνας και ασκήσαμε κριτική στις ερωτοτροπίες του ΣΕΚ με ΓΣΕΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγορηθήκαμε σαν διασπαστές, επειδή συμμετέχουμε και στηρίζουμε την “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα”. Αλλά η διάσπαση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε προηγηθεί με πρωτοβουλία του ΣΕΚ. Το ΕΕΚ, μετά την διάσπαση, πήρε μέρος σε συνελεύσεις που επιδίωκαν την ενότητα των δύο παρατάξεων, και τελικά, στήριξε την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, το πρόγραμμα της οποίας μας βρίσκει σύμφωνους.

Οι διευκρινίσεις αυτές έχουν την σημασία τους: μπορεί και πρέπει να υπάρξει ενιαία δράση για να συσπειρωθεί η επαναστατική Αριστερά, χωρίς αυτό να σημαίνει κουκούλωμα διαφορών, μυστικές συμφωνίες επιτελείων, αμφίβολες ισορροπίες και διεκδίκηση πρωτοκαθεδρίας, μαζί και του λεγόμενου brand name της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παρόμοια φαινόμενα παραπέμπουν σε συμπεριφορές μηχανισμών ξένων στην ίδια την μαχόμενη τάξη και την βάση των οργανώσεων κι αποτελούν συμπτώματα πολιτικής ανεπάρκειας μπροστά στις προκλήσεις των καιρών καθώς ένας ολόκληρος ιστορικός κύκλος έχει κλείσει.

Το ΕΕΚ, με αίσθημα ευθύνης, έχοντας δώσει και συνεχίζοντας να δίνει μάχες με πολλούς αγωνιστές στις γραμμές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και παρόλες τις διαφορές μας με όσους επιλέγουν την διάσπαση, τον μικροπαραγοντισμό, τον συμβιβασμό ή τον φόβο μπροστά στην ρήξη, δίνει το χέρι στους αγωνιστές αυτούς - όπως το έκανε ήδη σε πολλές περιφέρειες και δήμους όπου συμμετέχουμε και στηρίζουμε κοινά ψηφοδέλτια. Εξάλλου την επαύριο των εκλογών όλο το πολιτικό τοπίο θα έχει μπει σε φάση αναδιάταξης κι η επαναστατική κομμουνιστική Αριστερά θα αντιμετωπίσει επειγόντως την ανάγκη μιας αναδιάταξης δυνάμεων και στρατηγικής.

Με αυτό το σκεπτικό, το ΕΕΚ καλεί να στηριχτούν και στις Ευρωεκλογές οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που παλεύουν να ανοίξει ένας νέος επαναστατικός δρόμος ενότητας και πάλης.
 
Οι ανάγκες αυτού του νέου δρόμου απαιτούν σήμερα από όλους και όλες την συσπείρωση και την υπέρβαση των περιορισμών μας, την συγκρότηση συμμαχιών πάνω σε αρχές και προπαντός την συσπείρωση των πρωτοπόρων δυνάμεων στην οικοδόμηση του επαναστατικού κόμματος και της επαναστατικής Διεθνούς.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΕΕΚ
14 Μαΐου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου