Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Άμεση Επαναπρόσληψη Των Απολυμένων Απεργών Στα Goody’s

Την προηγούμενη εβδομάδα η εργοδοσία στα Goody’s απέλυσε δύο εργαζόμενους διανομείς -έναν στο κατάστημα της Αγίας Παρασκευής και έναν στο κατάστημα της Λ. Αλεξάνδρας. Και οι δύο είχαν συμμετάσχει στην πετυχημένη απεργία της Συνέλευσης Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλων στις 11/4.
 

Λίγο καιρό πριν από την απόλυση, ο ένας από τους δύο εργαζόμενους, γείτονάς μας, είχε διεκδικήσει με επιτυχία εταιρικό μηχανάκι. Η απεργία, εξάλλου, ήταν κομμάτι του αγώνα που γίνεται από τους οδηγούς δικύκλου για να τους παρασχεθούν από τους εργοδότες μέτρα ατομικής προστασίας και εταιρικό μηχανάκι, καθώς και για να ενταχθούν σε ενιαία ειδικότητα και στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων. 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά – διεκδικούν αξιοπρεπείς όρους εργασίας, δώρα και επιδόματα, πλήρη ασφάλιση, και συμπεριφορά που δικαιούται κάθε άνθρωπος, μακριά από τα σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια τα οποία έχουν γίνει «καθημερινότητα». Η «απάντηση» των εργοδοτών, είναι απολύσεις. Οι προφάσεις, γνωστές -«χαμηλή παραγωγικότητα» ή «έλλειψη ευγένειας προς τους πελάτες».

H εταιρία Goody’s ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο Vivartia – ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα Everest, Flocafe, La Pasteria. Σε ανακοίνωση του ίδιου του ομίλου στις 9/5, αναφέρεται ότι το 2018 τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων έφτασαν τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ, από 0,3 εκατομμύρια το 2017. Τα κέρδη, δηλαδή, βελτιώθηκαν ραγδαία. Αλλά δε συνέβη το ίδιο με την καθημερινότητα των εργαζόμενων.

Εμείς λέμε ότι οι απολύσεις των δύο διανομέων είναι εκδικητικές. Είναι «προς παραδειγματισμό» των υπόλοιπων. Για να φοβούνται, και να μη διεκδικούν. Ως «Φυσάει Κόντρα», στηρίζουμε την επιλογή των δύο διανομέων, και κάθε εργαζόμενου, να συμμετάσχουν στην απεργία στις 11/4, και σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση. Και στηρίζουμε τον αγώνα που ξεκινά για την επαναπρόσληψή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου