Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Ευρωεκλογές και Αριστερά / του Γ. Ρούσση

 του Γ. Ρούσση
 
Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές θέσεις των αριστερών κομμάτων και μετώπων απέναντι στην ΕΕ.

Και είναι σαφές ότι όταν κάνω λόγο για αριστερά κόμματα δεν αναφέρομαι στην ροζ νεοφιλελεύθερη και ενδοτική δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Έχουμε λοιπόν και λέμε :

Το ΚΚΕ λέει όχι στην ΕΕ, αλλά δεν ξεκαθαρίζει αν και πότε άλλαξε την αρνητική του θέση απέναντι στην άμεση έξοδο από την ΕΕ, η ακόμη και από την ευρωζώνη ( καταστροφική την χαρακτήριζε η Αλέκα Παπαρήγα ) πριν την ανατροπή του καπιταλισμού και την έλευση του «σοσιαλισμού».

Η ΛΑΕ αρκείται στο έξω από την ευρωζώνη, ενώ βαρύνεται με την ευρωλαγνεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, στην οποία συμμετείχαν τα στελέχη της, δίχως ποτέ να προβούν σε κάποια αυτοκριτική για αυτήν τους τη συμμετοχή .

Στην ενιαία για τις ευρωεκλογές, αλλά όχι για τις δημοτικές εκλογές ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ το ΝΑΡ ναι μεν υποστηρίζει την εδώ και τώρα έξοδο από την ΕΕ, δίχως όμως να αποδέχεται τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα ,μια και κάνει λόγο για ολοκληρωτικό καπιταλισμό και όχι για ιμπεριαλισμό , και δίχως να εντάσσει αυτήν την έξοδο στην στρατηγική της σοσιαλιστικής επανάστασης, μια και κάνει λόγο για αντικαπιταλιστική επανάσταση. Η άλλη συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ δεν κάνει σαφώς λόγο για έξοδο, αλλά για διεθνιστική ρήξη με την ΕΕ.

Και για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω , προσωπικά υποστηρίζω την εδώ και τώρα έξοδο από την ιμπεριαλιστική ΕΕ και συνεπώς και από την ευρωζώνη, ενταγμένη σε έναν επαναστατικό πόλεμο θέσεων ,που ανοίγει το δρόμο στη σοσιαλιστική επανάσταση.

Έτσι κι αλλιώς, οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο, μέχρι πρόσφατα «νεκροταφείο των ελεφάντων», και σήμερα οικονομική και πολιτική επένδυση για τους αστούς πολιτικούς, δεν σηματοδοτούν καμία απολύτως συμμετοχή των λαών της Ευρώπης στην λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν, και τίποτα απολύτως δεν πρόκειται να αλλάξουν στον ιμπεριαλιστικό, εκμεταλλευτικό για αυτούς χαρακτήρα της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου