Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

1 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» στη Βόρεια Ελλάδα ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, που κράτησε όλο το μήνα, για τα δεδουλευμένα τους.
Οι εργάτες της βιομηχανίας «Λεβεντέρης» στον Βόλο Μαγνησίας ξεκίνησαν τετράωρες στάσεις εργασίας καθημερινά, που κράτησαν έως τις 17 του μήνα. Διεκδικούν την επαναπρόσληψη τριών συναδέλφων τους.
Οι λιμενεργάτες Πειραιά και Θεσσαλονίκης συνέχισαν την απεργία που είχαν ξεκινήσει από τον Μάιο ενάντια στο ξεπούλημα των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας, Πρώτη έσπασε τον αγώνα, με φτηνές δικαιολογίες, η διοίκηση της Ένωσης Λιμενεργατών Πειραιά, όπως είχε γίνει και στην απεργία του 2009. Αυτή χρεώνεται το μεγαλύτερο βάρος της προδοσίας της υπόθεσης. Στις 24 του μήνα σταμάτησαν και η ΟΜΥΛΕ (υπάλληλοι) και οι λιμενεργάτες της Θεσσαλονίκης.

Οι 230 περίπου εργαζόμενοι του ξενοδοχείου ATHENS LEDRA ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας καθώς αναγγέλθηκε από την εργοδοσία το κλείσιμο της επιχείρησης.
Οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Χαϊδάρι έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας ενάντια στη συνεχιζόμενη άθλια κατάσταση του ιδρύματος. Στις 6 του μήνα έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας των 80 συμβασιούχων καθαριστριών που παραμένουν απλήρωτες. Ίδια κινητοποίηση έγινε στις 15 του μήνα στην πύλη του νοσοκομείου.

2 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αττικόν» στο Χαϊδάρι έκαναν συγκέντρωση στην πύλη του για τις τεράστιες ελλείψεις του ιδρύματος.
Στις 8 του μήνα έγινε πανελλαδική απεργία όλων των εργαζομένων στη δημόσια υγεία ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας που την εξαθλιώνει. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.
Οι εργαζόμενοι στην κλινική «Euromedica» στην Αθήνα έκαναν 48ωρη απεργία για την ανάκληση των απολύσεων τεσσάρων συναδέλφων τους, τα δεδουλευμένα μηνών και την τακτική πληρωμή τους.

4 Ιουνίου: Οι εργάτες των πτηνοτροφείων «Ζούρας» σε Βοιωτία και Αλεξανδρούπολη έκαναν 24ωρη απεργία για την πληρωμή τους, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους. Στις 8 του μήνα έγινε συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας στο Καπανδρίτι Αττικής και στις 25 του μήνα ξανά 24ωρη απεργία.

5 Ιουνίου: Οι εργάτες της τεχνικής εταιρείας «Γεωροή ΑΕ» στην Αθήνα (έργα ΔΕΗ) έκαναν απεργία για 8 ημέρες διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, τακτική πληρωμή και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Πέτυχαν την καταβολή μέρους των δεδουλευμένων.

6 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς του λεκανοπεδίου Αττικής (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ) ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με τετράωρες στάσεις εργασίας ενάντια στην ένταξη της ΣΤΑ.ΣΥ στο ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η ίδια κινητοποίηση επαναλήφθηκε στις 8, 10, 13, 15 και 16 του μήνα.

7 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας «VELITO» στη Θεσσαλονίκη έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανάκληση απόλυσης συναδέλφου τους.

8 Ιουνίου: Οι εκπαιδευτικοί στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της χώρας έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στις μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη νέα σχολική χρονιά. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα.

9 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας ξεκίνησαν τον αγώνα τους ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΣΕ σε ξένα και εγχώρια αρπακτικά. Η αρχή έγινε με 24ωρη απεργία στο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου. Συνέχισαν με τρίωρες στάσεις εργασίας στον προαστιακό σιδηρόδρομο στις 21 του μήνα και με 24ωρη απεργία σε όλο τον ΟΣΕ την επόμενη ημέρα.
Οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα της «Παιδικής Στέγης» στην Αθήνα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, αφού είναι τρεις μήνες απλήρωτοι. Στις 14 του μήνα έκαναν 48ωρη απεργία και από τις 29 ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας.

13 Ιουνίου: Οι εργάτες στα «Κλωστήρια Θράκης» στην Κομοτηνή ξεκίνησαν απεργία διαρκείας για τα δεδουλευμένα τριών μηνών.

15 Ιουνίου: Οι πανεπιστημιακοί εκπαιδευτικοί έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο Κράτους στην Αθήνα, αντιδρώντας στη μείωση έως 30% του μισθού τους.

20 Ιουνίου: 24ωρη απεργία έγινε από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

27 Ιουνίου: Οι εργάτες της τεχνικής εταιρείας «Τοξότης ΑΕ» (έργα ΔΕΗ) στην Αττική ξεκίνησαν απεργία διαρκείας για τα δεδουλευμένα δύο μηνών, την τακτική πληρωμή τους και για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

28 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με την απειλή κλεισίματος της εταιρείας. Έγιναν συγκεντρώσεις  στα κεντρικά καταστήματα σε Άλιμο Αττικής και Θεσσαλονίκη.

Δημοσιεύθηκε στην εφ. Σοσιαλιστική Προοπτική, Ιούνιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου