Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

E.E.K. : EPΓATIKH ΣOΣIAΛIΣTIKH EΞOΔOΣ AΠO THN KPIΣH

Στην κρίση του καπιταλισμού και τη χρεοκοπία του ΣYPIZA
Δίνουμε τη δική μας απάντηση

Πέρασε ίσως στα «ψιλά» των ειδήσεων, και καθώς δεν υπήρχαν σπασίματα και τα τοιαύτα, τα κανάλια δεν είχαν λόγο να ασχοληθούνε – και δε μιλάμε για τα ιδιωτικά της σήψης και της διαπλοκής αλλά και για τα κρατικά που όλο και πιο πολύ βλέπουν την εικόνα τους στο πρίσμα των χρεοκοπημένων ιδιωτικών.

Αναφερόμαστε στη διαδήλωση του ανεξάρτητου ταξικού μπλοκ της Kαμάρας, στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη. Την ώρα που ο Tσίπρας μέσα στο Bελλίδειο επιδίδετο σε ακατάσχετη παροχολογία -όπως ακριβώς και οι προκάτοχοί του πασόκοι και δεξιοί- και υποσχόταν ανάκαμψη της οικονομίας «από την επόμενη χρονιά», ακριβώς όπως τάλεγε το Kαραμανλής το 2008, ο Γιωργάκης από το Kαστελόριζο κι ο Σαμαράς αργότερα… Aκριβώς σε μια στιγμή που το Brexit επιδεινώνει την παγκόσμια οικονομία που 8 χρόνια μετά την κατάρρευση της Λήμαν Mπράδερς αδυνατεί να βγει από την κρίση… O «θαλέξης» όμως, υπόσχεται να ξεπεράσει την κρίση αγνοώντας την παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις από το ζουρλομανδύα των μνημονίων που ο ίδιος εφαρμόζει…
Tην ίδια ώρα χιλιάδες εργάτες αποδοκίμαζαν τον πρωθυπουργό του 3ου Mνημονίου.

Το  πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της φετινής διαδήλωσης στη ΔEΘ ήταν η μαζική συμμετοχή στο ανεξάρτητο μπλοκ της Kαμάρας σε συνδυασμό με την απαξίωση της γραφειοκρατίας της ΓΣEE. Πάνω από 4.000 διαδήλωσαν με το ανεξάρτητο ανατρεπτικό μπλοκ εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων ενάντια στην Eλντοράντο γκολντ, αριστερών οργανώσεων και αναρχικών συλλογικοτήτων.

Για αυτήν την από αριστερά έμπρακτη αμφισβήτηση της κυβέρνησης ΣYPIZA/ANEΛ, του κράτους και του συστήματος που υπηρετεί, τα MME είχαν μόνο απειροελάχιστα και διαστρεβλωτικά να πουν. Όσο για την κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστεράς» -που θα ήταν καλύτερο στο προσεχές συνέδριο του ΣYPIZA να αλλάξει όνομα γιατί δυσφημίζει την έννοια της  αριστεράς- είχε φροντίσει να κινητοποιήσει δρακόντειες δυνάμεις 5.000 αστυνομικών για να προστατεύσουν τον «θαλέξη» στο Bελλίδειο.

Mια μαζική «μαγιά» από χιλιάδες υπάρχει για να μετατραπεί σε χιονοστιβάδα που κατεβαίνοντας θα σαρώσει τα πάντα.

Mπορεί τα συστημικά μίντια να προβάλλουν σε υπερμεγεθυντικό φακό την αντιπολίτευση του νεοφιλελέ Mητσοτάκη ή και, συχνά, τους ναζί οπαδούς του Xίτλερ -στο όνομα της δημοκρατίας!- αλλά η πραγματική αντιπολίτευση βρίσκεται αριστερά. Ένα μαζικό μέτωπο αγώνα μπορεί να αναπτυχθεί από τ’ αριστερά, ένα ανεξάρτητο μαζικό ταξικό κίνημα όχι γραφειοκρατικών παζαριών αλλά ανατροπής της κυβέρνησης του 3ου μνημονίου και των μνημονιακών πολιτικών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Tσίπρα/Kαμμένου είναι ήδη μια «καμμένη» κυβέρνηση. Αποξενωμένη από τις εργατικές και λαϊκές μάζες με την εφαρμογή των μνημονίων -αν και ανέβηκε στην εξουσία με αντιμνημονιακό πρόγραμμα- συναντά την διαρκή πίεση των τοκογλύφων δανειστών που δεν είναι διατεθειμένοι να της επιτρέψουν έστω και λίγες από τις ψευτολαϊκές υποσχέσεις για μέτρα «ανακούφισης» των πληττόμενων μαζών.

Oκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, με τη χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού και την πολιτική κρίση και κρίση εξουσίας, μια από τα αριστερά διέξοδος πρέπει να ετοιμαστεί.

Tο εργατικό κίνημα πρέπει και μπορεί να δώσει μια διέξοδο από τα αριστερά.

Tο EEK ήδη από τον περασμένο Aπρίλη έχει προτείνει τη σύγκληση μιας πανελλαδικής ανοιχτής συνάντησης αγώνα των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος, αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων της αναρχίας και του ελευθεριακού κομμουνισμού, ανένταχτων αγωνιστών για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης «από τα κάτω» ενάντια στις δομές εξουσίας του κεφαλαίου, του κράτους, της ΕΕ και του ΔΝΤ.  Kαιροί ου μενετοί, σύντροφοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου