Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου : Το Φασισμό Βαθιά Κατάλαβε Τον. Δε Θα Πεθάνει Μόνος, Τσάκισέ Τον.

ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου

Η συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Χίο από «ομάδες πολιτών» ενάντια στους πρόσφυγες είχε ξεκάθαρο χρυσαυγίτικο, ρατσιστικό, φασιστικό, χουντικό πολιτικό στίγμα και στόχο: όχι μόνο τους πρόσφυγες, αλλά την αριστερά, τη δημοκρατική κοινή γνώμη, την κοινωνική αλληλεγγύη.

Οργανώθηκε και καθοδηγήθηκε από χρυσαυγίτες, παλιά στελέχη του ΛΑΟΣ και γνωστούς ακροδεξιούς που ήταν και οι βασικοί ομιλητές της συγκέντρωσης. Θυμόμαστε όλοι την κρίσιμη συνδρομή του ΛΑΟΣ στην στήριξη της μνημονιακής πολιτικής με τη συμμετοχή του στη δοτή κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμου το 2011.

Στιγματίστηκε από ακραίο ρατσιστικό λόγο («γουρούνια» οι πρόσφυγες), χουντικά συνθήματα (κυρίαρχο το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών») και όλη τη σημειολογία της πατριδοκαπηλίας (σημαίες, εθνικός ύμνος). Όρισε με σαφήνεια τους «εχθρούς» της: τους «ξένους» και τους αριστερούς. Με βία, λεκτική («σηκωθείτε ρε , όρθιοι, περνά η σημαία», κραύγαζαν τα μεγάφωνα στον κόσμο που καθόταν στα καφενεία, κατά το γνωστό ελληνοπρεπές «εγέρθουτο» του χρυσαυγίτη Γερμενή) και σωματική (επίθεση στους προσφυγικούς καταυλισμούς της πόλης, προπηλακισμοί και ξυλοδαρμοί αριστερών που βρέθηκαν στο δρόμο τους και προοδευτικών δημοσιογράφων, με την ανοχή της αστυνομίας) στόχευε στην τρομοκράτηση του χιώτικου λαού. Αυτός είναι ο τρόπος που οι φασίστες επιχειρούν να επιβληθούν στην κοινωνία.

Το έδαφος για να μπορέσει να βγει στον αφρό όλος αυτός ο πολιτικός και κοινωνικός υπόκοσμος το δίνει η ίδια η κυβέρνηση.
Με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - Τουρκίας 3500 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι με απαγόρευση εξόδου από το νησί, σε άθλιους καταυλισμούς - κολαστήρια, οι περισσότεροι χωρίς στέγη, με ελάχιστη και άθλια τροφή, χωρίς δικαίωμα να εργαστούν για τα προς το ζειν, χωρίς δρόμο επιστροφής, σε απόγνωση για το μέλλον τους. Πρόκειται για φυλακισμένους χωρίς έγκλημα, χωρίς δίκη, χωρίς τα υποτυπώδη δικαιώματα και παροχές (τροφή και στέγη) που απολαμβάνει και ο τελευταίος εγκληματίας.

Για να μην εξεγερθεί απέναντι σ’ αυτή την κατάφωρη αδικία ο χιώτικος λαός (που επί μήνες είχε επιδείξει αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες) έπρεπε έντεχνα να καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη κλίμα αποξένωσης (μουσουλμάνοι), απονομιμοποίησης (οι πρόσφυγες σε μια νύχτα μετατρέπονται σε λαθρομετανάστες), ρατσισμού (δε θέλουμε εξαθλιωμένους δίπλα στα σπίτια μας), απειλής (αλλοίωση του πληθυσμού, επιβολή ξένης κουλτούρας, εν δυνάμει σύμμαχοι της Τουρκίας), άμεσου κινδύνου(κλέφτες, υγειονομική βόμβα). Σ’ αυτό το έργο συνέργησαν όλες οι αρχές του τόπου: ο δήμαρχος, που χρησιμοποίησε τους χρυσαυγίτες για να πειθαναγκάσει τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το λιμάνι, η εκκλησία, με πύρινους ξενοφοβικούς και εθνικιστικούς λόγους στα εκκλησιάσματα, ο αντιπεριφερειάρχης, που «χτίζει» ακροδεξιά καριέρα στη γραμμή Μπαλτάκου, οι θεοσεβούμενοι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτή την προσπάθεια δε δίστασαν να συνεργαστούν, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα ,με φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες, να ενθαρρύνουν την παρουσία τους ανάμεσα στους «ανησυχούντες» πολίτες, να υιοθετήσουν τη ρατσιστική και εθνικιστική τους ρητορεία, να τους χρησιμοποιήσουν σαν απειλή ενάντια σε πρόσφυγες και αλληλέγγυους.

Άλλωστε, ο κατασκευασμένος εχθρός είναι πολύ βολικός αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα μιας κοινωνίας σε μνημόνιο. Κόβονται μισθοί, συντάξεις, ΕΚΑΣ, επιδόματα, πληρώνεις για υγεία, αυξάνεται ο ΦΠΑ, το τουριστικό εισόδημα ταλανίζεται από τα σκαμπανεβάσματα της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας, η νεολαία μαστίζεται από ανεργία, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, αλλά το πρόβλημα είναι ο πρόσφυγας που ίσως ζητήσει ένα κομμάτι ψωμί.

Η επικίνδυνη πολιτική των θεσμικών αρχόντων και της κυβέρνησης δίνει «γραμμή» και στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Ενθάρρυνση σε πρακτικές αυτοδικίας με πολιτοφυλακές στα χωριά. Συνεργασία με πολίτες, γνωστούς φασίστες για την αντιμετώπιση «κρίσιμων καταστάσεων». Ανοχή και ατιμωρησία στη φασιστική βία απέναντι σε πρόσφυγες, αλληλέγγυους και αριστερούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τα έκτροπα, η μόνη σύλληψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη ήταν ενός … αλλοδαπού αλληλέγγυου, ο υπόδικος για προηγούμενους ξυλοδαρμούς γνωστός χρυσαυγίτης Ματθαίος Μερμηγκούσης ενώ χτύπησε το δημοσιογράφο Στεβή μπροστά στα ΜΑΤ δεν συνελήφθη και δεν παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο, ο δε Στεβής κρατήθηκε όλη τη νύχτα επειδή ο θύτης του είχε υποβάλλει μήνυση εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμηση.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει τη ρατσιστική και φασιστική ρητορεία των φασιστοσυνάξεων και τις επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες, αλληλέγγυους, αριστερούς, ενάντια στα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά αισθήματα του λαού με βία και τρομοκρατία.

Καταγγέλλει την ανοχή και ενθάρρυνση της αστυνομίας στις φασιστικές πρακτικές και την «τυφλότητα» της δικαιοσύνης στις αδικοπραγίες που συμβαίνουν στο νησί.

Καταγγέλλει την επικίνδυνη και καιροσκοπική πολιτική της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών που είναι υπεύθυνες τόσο για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες στο νησί, όσο και για την εξάπλωση ξενοφοβικών, ρατσιστικών και φασιστικών ιδεών στην κοινωνία.

Καλεί το χιώτικο λαό να απομονώσει τη ρατσιστική και φασιστική προπαγάνδα και πρακτικές. Να απαντήσει δυναμικά στις φασιστικές προκλήσεις. Να απαιτήσει το σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, πρώτα απ’ όλα του δικαιώματος στην ελευθερία. Να παλέψει για την κατάργηση της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ- κυβέρνησης – Τουρκίας, για ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων και απεγκλωβισμό τους από το νησί. Να διεκδικήσει από την κυβέρνηση, το δήμο, την περιφέρεια ανθρώπινες συνθήκες διαμονής τους στο νησί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες, αξιοπρεπή στέγαση, τροφή, δικαίωμα στην εκπαίδευση και την υγεία. Ενάντια στα στρατόπεδα – κολαστήρια, ενάντια στην γκετοποίηση, την απομόνωση από τον ντόπιο πληθυσμό και την εξαθλίωσή τους. Ενάντια στην τεράστια αδικία που γίνεται σε βάρος τους.

Ο λαός της Χίου έχει τη δύναμη να σταματήσει τους ρατσιστές - φασίστες. Συνδικάτα, φορείς, αριστερά κόμματα μπορούν και πρέπει να μπουν μπροστά σ' αυτό τον αγώνα.

Τα μνημόνια, η σκληρή λιτότητα, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι είναι πτυχές της ίδιας πολιτικής του κεφαλαίου για να ξεπεράσει την κρίση του σε βάρος των εργαζομένων και των λαών. Αυτός είναι ο πραγματικός μας αντίπαλος, εκεί πρέπει να στοχεύει ο αγώνας μας και σ’ αυτόν τον αγώνα οι πρόσφυγες είναι ταξικά μας αδέλφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου