Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Δελτίο Τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης, 3/9

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης χαιρετίζει τη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες εκατοντάδες πρόσφυγες από διάφορα camps του Νομού Θεσσαλονίκης. Οι πρόσφυγες διαδήλωσαν μαζί με ντόπιους αλληλέγγυους από το άγ. Βενιζέλου μέχρι το γερμανικό προξενείο με συνθήματα που απαιτούσαν ανθρώπινες συνθήκες ζωής με διαμονή σε σπίτια και όχι σε άθλια εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια, καθώς και να ανοίξουν τα σύνορα που κρατούν κλειστά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οι πρόσφυγες συνέχισαν τη διαμαρτυρία για τα δίκαια αιτήματά τους έξω από το γερμανικό προξενείο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν τα ΜΑΤ τους ανάγκασαν με βία και ρατσιστικές και σεξιστικές βρισιές ενάντια σε γυναίκες και μικρά παιδιά να εκκενώσουν το δρόμο. Όταν οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Αριστοτέλους μέσω της παραλίας, τα ΜΑΤ προσπάθησαν και πάλι με τη βία να τους βάλουν μέσα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ για να τους 
πάνε με το ζόρι στους χώρους «φιλοξενίας».

Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ όχι μόνο δεν βρήκαν λέξη να πουν για τις δίκαιες διεκδικήσεις των προσφύγων, αλλά έχυσαν και το ρατσιστικό τους δηλητήριο κατηγορώντας τους πρόσφυγες για ταλαιπωρία των κατοίκων. Οι κάτοικοι της πόλης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη μετακίνηση δεν ευθύνονται οι διαδηλώσεις αλλά το ιδιωτικό μονοπώλιο του ΟΑΣΘ και η ασυδοσία του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλες τις προηγούμενες. Για το κίνημα στην Ελλάδα, η αντίσταση στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραμένει κεντρική στη μάχη για μία κοινωνία χωρίς φτώχεια και αποκλεισμούς. Ο αγώνας για να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία που έδωσαν τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών μαζί με το αντιρατσιστικό κίνημα, αναδεικνύει ότι η πάλη ενάντια στο ρατσισμό και η πάλη ενάντια στα μνημόνια είναι απόλυτα δεμένη. Καμιά καταστολή της Αστυνομίας δεν θα εμποδίσει ντόπιους και πρόσφυγες από το να συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί για στέγη, σίτιση, περίθαλψη, δουλειά για όλους με αλληλεγγύη και κινητοποιήσεις σαν και αυτές που άνοιξαν πέρσι το δρόμο στους πρόσφυγες.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης σε συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα για ανοιχτά σύνορα και ανοιχτές πόλεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο της λιτότητας και του ρατσισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου