Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Ρεπορτάζ Από Τις Διαδηλώσεις Στη ΔΕΘ

Τα πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα δεν εμπόδισαν τους Θεσσαλονικείς και αγωνιζόμενους πολίτες από όλη την Ελλάδα να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Οι πορείες που πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης ξεπέρασαν σε αριθμό τους 15.000 διαδηλωτές. Από δίπλα τους και σε απόσταση ανανοής 5.000 αστυνομικοί που μας έδειξαν ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά η αστυνομία μένει μαζί με την πολιτική της λιτότητας.

Διαδηλώνοντας ενάντια στην λιτότητα, το ΠΑΜΕ και η ΓΣΕΕ ακολούθησαν το ίδιο δρομολόγιο, ενώ αντίθετα οι πορείες των κινημάτων (Χαλκιδική, ΒΙΟΜΕ, no border με τη συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών) και των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς διαδήλωσαν στους δρόμους του κέντρου "συνοδευόμενες" από πρωτοφανή αριθμό αστυνομικών δυνάμεων παρατεταγμένων σε κορδόνι στις δύο πλευρές του δρόμου και με τις κλούβες της αστυνομίας να καθορίζουν το δρομολόγιο της πορείας. 


Οι διαδηλωτές ξέσπασαν σε συνεχείς διαμαρτυρίες για το μέγεθος της αστυνομικής περιφρούρησης της πορείας δηλώνοντας στους ανταποκριτές των ΜΜΕ ότι "ούτε επι Σαμαρά δεν το έιδαμε αυτό". Η πορεία ολοκληρώθηκε μπροστά στην αποκλεισμένη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ πύλη της ΔΕΘ όπου συνεχίστηκαν τα συνθήματα και οι αποδοκιμασίες απέναντι στην κυβέρνηση και την αστυνομία. Στην πορεία έλαβαν μέρος στελέχη των οργανώσεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ μ-λ, Ξεκίνημα, Δικτύωση Ριζ. Αριστεράς, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση) και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιώργος Σταθάς.

Στην διαδήλωση της ΓΣΕΕ τον τόνο τον έδωσαν οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας οι οποίοι φώναζαν διαρκώς συνθήματα και κρατούσαν αναμμένους πυρσούς. Η ηγεσία του ΕΚΘ φάνηκε να μην είναι ευχαριστημένη από τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο καθώς ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως "οι εργαζόμενοι των Λιπασμάτων έσωσαν την πορεία, όπως είχαν κάνει πέρσι οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός". Η πορεία της ΓΣΕΕ δεν σταμάτησε στην πύλη της ΔΕΘ και γρήγορα οι διαδηλωτές διαλύθηκαν μετά το πέρας της πορείας. Στην πορεία συμμετείχε με οργανωμένο μπλοκ η Λαϊκή Ενότητα με επικεφαλής των Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Το ΠΑΜΕ όπως κάθε χρόνο ακολούθησε δική του αυτόνομη πορεία με επικεφαλής τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Πηγή : alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου