Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Ετοιμάζουν 4ο Μνημόνιο; / ΟΚΔΕ

Από την Εργατική Πάλη Μαρτίου / ΟΚΔΕ

Όλα δείχνουν ότι η άθλια κυβέρνηση Τσίπρα – με την ευκαιρία της λεγόμενης 2ης αξιολόγησης – ετοιμάζεται να υπογράψει ακόμη ένα Μνημόνιο, το δεύτερο μέσα στη σύντομη κυβερνητική της θητεία! Αυτοί που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό με ελεεινά ψέματα, υποσχόμενοι ότι θα καταργούσαν το Μνημόνιο «με ένα νόμο και ένα άρθρο», ότι θα επανέφεραν σχεδόν όσες κατακτήσεις είχαν αφαιρεθεί από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και τόσα άλλα, είναι έτοιμοι να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας νέα μέτρα απίστευτης σκληρότητας.


Τα βάρβαρα αυτά μέτρα, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, είναι επιπλέον των λεγόμενων εργασιακών μέτρων (που ο Τσίπρας και η παρέα στα μουλωχτά έχουν αποδεχτεί) που βέβαια είναι τα χειρότερα και που εάν περάσουν θα βυθίσουν την ελληνική κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση για πολλές δεκαετίες. Ενδεικτικά και μόνο (καθώς ακόμη υποτίθεται ότι «διαπραγματεύεται» η κυβέρνηση), τα μέτρα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί της ουσίας έχει αποδεχτεί, περιλαμβάνουν:

1) Μείωση του αφορολόγητου, γύρω στα 5.500 ευρώ, ώστε να φορολογούνται και αυτοί που έχουν αποδοχές της τάξης των 450 ευρώ το μήνα. 2) Νέες μειώσεις στις συντάξεις, με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» του Κατρούγκαλου κ.λπ., συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ. 3) Ιδιωτικοποιήσεις και των τελευταίων μεγάλων επιχειρήσεων του δημοσίου (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, συγκοινωνίες κ.ά.). 4) Οργανωτικά θέματα που αφορούν το Υπερταμείο και επιπλέον το πέρασμα στη δικαιοδοσία του και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. 5) «Οριστική» διευθέτηση του τεράστιου ζητήματος των κόκκινων δανείων και πιθανόν νέα ανακεφαλαιοποίηση των χρεοκοπημένων τραπεζών και 6) Τα «εργασιακά» μέτρα με τις ομαδικές απολύσεις, την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, ακόμη και του συνδικαλισμού κ.λπ.

Η ιδιαιτερότητα των νέων μέτρων/4ου Μνημονίου

Πολλές είναι οι ιδιαιτερότητες των βάρβαρων και εξοντωτικών νέων μέτρων για τους εργαζόμενους:

Η άθλια κυβέρνηση Τσίπρα ετοιμάζεται να υπογράψει μέτρα για μετά το 2018-19, όταν σίγουρα δεν θα είναι στην εξουσία, πράγμα που δεν είχαν κάνει οι προηγούμενοι μνημονιακοί (Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς-Βενιζέλος).

Το 4ο Μνημόνιο που θα ισχύσει μετά το τέλος του 3ου δεν θα συνοδεύεται από νέο δάνειο, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρεοκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός υποχρεωτικά θα αυτο-χρηματοδοτείται ως προς τα ελλείμματα, τα χρέη, τα κέρδη των καπιταλιστών κ.ά., δηλαδή θα λεηλατεί και θα καταστρέφει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα συστήματα υγείας, παιδείας, κοινωνικών ασφαλίσεων, τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία κ.λπ. Θα πρόκειται για μια διαρκή «ανακεφαλαιοποίηση» της καπιταλιστικής οικονομίας και των καπιταλιστών. Αυτό το νόημα έχουν τα μέτρα για μετά το 2018-19, που ετοιμάζουν μαζί κυβέρνηση και «θεσμοί». Άλλωστε και ο λεγόμενος «κόφτης» που είχε υπογράψει ο Τσίπρας το Μάη του 2016 (1η αξιολόγηση) είχε την ίδια λογική, δηλαδή ενός μνημονιακού μέτρου από τους δανειστές/τοκογλύφους της ΕΕ χωρίς δάνειο ούτε ενός ευρώ, όπως στα τρία προηγούμενα μνημόνια.

Για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση Τσίπρα λέει χονδροειδέστατα ψέματα: α) Ότι διαπραγματεύεται και πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων που θα δίνουν «ουδέτερο αποτέλεσμα», δηλαδή δεν θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους, συνταξιούχους κ.λπ. Είναι το ίδιο κόλπο που είχαν χρησιμοποιήσει οι ίδιοι απατεώνες μετά την 1η αξιολόγηση με το «παράλληλο πρόγραμμα» που δήθεν θα άμβλυνε τις οδυνηρές επιπτώσεις του 3ου μνημονίου ή το αμίμητο των Μητσοτάκη-Μάνου, 0+0=14% αύξηση στους μισθούς). β) Ότι διαπραγματεύονται να μειώσουν το ύψος των μέτρων από 3,6 δισ. ευρώ σε 2 δισ. ή και λιγότερα, όταν είναι γνωστό ότι το κόστος των μέτρων για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία είναι τεράστιο. Ειδικά αν συμπεριληφθούν και τα λεγόμενα «εργασιακά» τότε είναι ανυπολόγιστο και άλλου ποιοτικού χαρακτήρα. γ) Ότι ο Τσίπρας και η παρέα του, μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα, ετοιμάζουν πρόγραμμα-μαμούθ (περ. 3 δις ευρώ) για μείωση της ανεργίας τουλάχιστον κατά πέντε μονάδες, χάρη στο οποίο σε βάθος χρόνου θα βρουν δουλεία 300.000 άνεργοι! Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί την περίοδο 2018-2020 και θα αφορά νέους και άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, που δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη κ.λπ. Και μόνο η περίοδος αυτού του προγράμματος, ίδια ακριβώς με αυτή των μέτρων που ετοιμάζονται να υπογράψουν, δείχνει την εξαπατήση που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Πρέπει να τους ανατρέψουμε

Όπως ακριβώς πριν από δύο χρόνια πανηγύρισαν για τη συμφωνία της 20 Φλεβάρη 2015, που έφερε το 3ο Μνημόνιο, έτσι και τώρα με τη νέα συμφωνία τους (πάλι 20 Φλεβάρη!) πανηγύρισαν για την επιστροφή των υπαλλήλων των μισητών «θεσμών» που οδηγεί σε νέα βάρβαρα μέτρα – 4ο Μνημόνιο, που θα διαλύσουν την οικονομία και θα εξοντώσουν τις εργατικές και λαϊκές μάζες. Η προηγούμενη εμπειρία μας βοηθά να είμαστε σίγουροι για τις εξελίξεις που έρχονται. Η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ψηφίσει τα οδυνηρά μέτρα προκειμένου να μείνει γαντζωμένη στην εξουσία για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορέσει. Το μόνο που μπορεί να την αποτρέψει από την διάπραξη και αυτού του εγκλήματος, είναι οι ενωμένοι αγώνες όλων των εργαζομένων. Με κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και καταλήψεις, στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις (καμία εμπιστοσύνη στους πουλημένους γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ και στους διασπαστές του ΠΑΜΕ) μπορούμε να συντρίψουμε τα μνημόνια, να ανατρέψουμε τη κυβέρνηση, να φράξουμε το δρόμο στους παλιούς μνημονιακούς (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) και να επιβάλουμε τις δικές μας λύσεις. Με ένα ταξικό, ριζοσπαστικό, αντικαπιταλιστικό Πρόγραμμα Σωτηρίας, που θα έχει στο κέντρο του την έξοδο από την ΕΕ και το ζουρλομανδύα του Ευρώ, τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων και όλων των τομέων-κλειδιά της οικονομίας, και, το κυριότερο απ’ όλα, μια δική μας κυβέρνηση, μια κυβέρνηση των εργαζομένων, που είναι η μόνη εγγύηση για τα το πρόγραμμα σωτηρίας, τα συμφέροντά μας και την οικοδόμηση μιας πραγματικής σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου