Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Έφυγε ο σ. Στέφανος Καραμήτρος, στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ)

Έφυγε από τη ζωή, σήμερα Δευτέρα 28 Γενάρη του 2019, ο σύντροφός μας και στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ) Στέφανος Καραμήτρος. Η πολιτική κηδεία του Στέφανου Καραμήτρου θα γίνει αύριο Τρίτη 29/1/2019 και ώρα 2:00 μ.μ. στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.


Η Οργάνωση Καρδίτσας του ΚΚΕ(μ-λ)

 Ανακοίνωση  του Μ-Λ ΚΚΕ

Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Στέφανος Καραμήτρος, σήμερα Δευτέρα 28 Γενάρη, ένας ακατάβλητος κομμουνιστής, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ). Με το σ. Στέφανο συμπορευτήκαμε για πολλές δεκαετίες στους μεγάλους αγώνες του λαού μας ενάντια στους ξένους και ντόπιους δυνάστες για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία, το Σοσιαλισμό. Στην ανειρήνευτη πάλη για τη μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης και τα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος. Στην αδιάκοπη πάλη για την υπεράσπιση και την αναγέννηση των επαναστατικών ιδεών του κομμουνιστικού κινήματος σε αντιπαράθεση με τον αντεπαναστατικό ρεβιζιονισμό που οδήγησε στην παλινόρθωση του καπιταλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και στον εκφυλισμό το παγκόσμιο κομμουνισιτκό κίνημα.

Ο Στέφανος γεννήθηκε το 1947 στην Καρδίτσα. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ζει στην Καρδίτσα όπου και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως μαχόμενος δικηγόρος. Τα τελευταία χρόνια ήταν συνταξιούχος. Από τα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε στο αριστερό κίνημα. Ως φοιτητής ήταν στέλεχος της ΠΠΣΠ και πήρε μέρος ως αντιπρόσωπος στο α’ συνέδριό της (1966). Συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στη δικτατορία μέσα από τις γραμμές της ΟΜΛΕ και του ΑΜΕΕ (Παρίσι). Στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ) από την ίδρυσή του (1976) μέχρι και πρόσφατα και υποψήφιος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (2012 και 2015) ήταν υποψήφιος στην Καρδίτσα στο ψηφοδέλτιο ΚΚΕ(μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ. Με συνδικαλιστική δράση στο χώρο των δικηγόρων και συνεχή παρουσία στα τοπικά ζητήματα. Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις κινηματικές δράσεις και τοπικές πρωτοβουλίες. Ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Ο σ. Στέφανος Καραμήτρος σαν ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχε δραστήρια στην πολιτική πάλη του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος μέχρι την τελευταία του πνοή.
Η ευγενική προλεταριακή μορφή του σ. Στέφανου «φεύγει» αλλά αφήνει πίσω της μια πλούσια επαναστατική παρακαταθήκη. Σίγουρα ο σ. Στέφανος είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του ΚΚΕ(μ-λ) και του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας, τις τελευταίες δεκαετίες. Θα τον θυμόμαστε πάντα και θα τον τιμούμε.

Το  Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει, για την οδυνηρή απώλεια του σ. Στέφανου, θερμά συλληπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του, στην οργάνωσή του, το ΚΚΕ(μ-λ) και σ’ όλους τους δικούς του.
Ο αγώνας στον οποίο ο Στέφανος αφιέρωσε τη ζωή του και οι μεγάλοι σκοποί τους οποίους υπηρέτησε ως το τέλος του με επαναστατική προσήλωση και ανιδιοτέλεια, είμαστε βέβαιοι πως θα προχωρήσουν και θα δικαιωθούν.


Ανακοίνωση του ΚΟ του ΚΚΕ(μ-λ

 Με αισθήματα βαθιάς θλίψης και οδύνης, αποχαιρετάμε σήμερα τον σύντροφό μας Στέφανο Καραμήτρο που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα (28/1) μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Ο σύντροφος Στέφανος ήταν ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ) και για δεκαετίες ήταν ο καθοδηγητής, ο νους και η καρδιά του ΚΚΕ(μ-λ) στην Καρδίτσα και όλη την Θεσσαλία.

Ο Στέφανος Καραμήτρος γεννήθηκε το 1947 στην Καρδίτσα και ήταν ένα από τα τρία παιδιά του μπάρμπα Μήτσου και της Ελευθερίας Καραμήτρου. Παιδί φτωχής οικογένειας, έμαθε από μικρός πως βγαίνει το μεροκάματο, πάνω στο κάρο, δίπλα στον «αγωγιάτη» πατέρα του.

Το 1965 δίνει εξετάσεις και περνάει στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η λαϊκή του καταγωγή και το ανήσυχο πνεύμα του τον φέρνουν σε επαφή με τις μαρξιστικές-λενινιστικές απόψεις και τη δράση της συνεπούς-επαναστατικής αριστεράς, οργανώνεται στην Προοδευτική Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Παράταξη και το 1966 συμμετέχει ως αντιπρόσωπος στο α’ συνέδριο της ΠΠΣΠ.

Μετά την επιβολή της δικτατορίας (21 Απρίλη 1967) εντάσσεται στην Οργάνωση Μαρξιστών-Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ) και συμμετέχει στον αντιδικτατορικό αγώνα. Λόγω της δράσης του συμπεριλαμβάνεται στους καταλόγους καταζητούμενων της χούντας και περνά στην παρανομία. Το 1970, με εντολή της Οργάνωσης και μετά τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της ΟΜΛΕ που έγιναν το 1969 (μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Χοντζέας), μαζί με τον συμπατριώτη του, συνάδελφο στη Νομική και σύντροφο Ηλία Καμαρέτσο, κατεβαίνει στην Αθήνα για ενίσχυση της εκεί κομματικής δουλειάς.

Του ανατίθεται η ευθύνη για το τεχνικό μηχανισμό της οργάνωσης και το παράνομο τυπογραφείο της με το οποίο κατάφερε και εκτύπωσε το πρώτο φύλλο της «Προλεταριακής Σημαίας» σε ένα και μοναδικό φύλο.

Το 1973, με το κλοιό να σφίγγει γύρω του, παίρνει εντολή από την Οργάνωση να διαφύγει στο εξωτερικό. Ως υπεύθυνος του τεχνικού μηχανισμού προμηθεύει με πλαστά διαβατήριο μια σειρά συντρόφους με τελευταίο τον εαυτό του. Φτάνει στο Παρίσι όπου και συμμετέχει στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από τις γραμμές του Αγωνιστικού μετώπου Ελλήνων Εξωτερικού (ΑΜΕΕ).

Με την πτώση της χούντας, επιστρέφει από το Παρίσι (Ιανουάριος του 1975) και τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς πάει φαντάρος. Με την απόλυσή του από φαντάρος συνεχίζει τη δράση του μέσα από τις γραμμές της ΟΜΛΕ και το Νοέμβρη του 1976 συμμετέχει ως αντιπρόσωπος στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΚΕ(μ-λ).

Το 1980 διορίζεται ως δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας και υπηρετεί τη μάχιμη δικηγορία μέχρι και τη συνταξιοδότησή του.

Τη περίοδο 1980-1982 είναι από τα στελέχη που δίνουν τη μάχη ενάντια στην διάλυση του ΚΚΕ(μ-λ), συμμετέχει στη συνδιάσκεψη ανασυγκρότησης του 1982, εκλέγεται μέλος του Καθοδηγητικού Οργάνου και αναδεικνύεται σε βασικό στέλεχος της Οργάνωσης με καθοδηγητικές ευθύνες.

Το 1981 συμμετέχει για πρώτη φορά ως υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας με το ψηφοδέλτιο της Επαναστατικής Αριστεράς και από τότε μέχρι σήμερα συμμετείχε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ(μ-λ) ή των εκλογικών σχημάτων που στήριζε το ΚΚΕ(μ-λ) (Μαχόμενη Αριστερά, Κομμουνιστική Αριστερά, εκλογική συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ)&Μ-Λ ΚΚΕ). Έντονη ήταν η παρουσία του στα κοινά με συνδικαλιστική δράση στο χώρο των δικηγόρων ενώ τακτική ήταν και η αρθρογραφία του στον τοπικό τύπο και στην εφημερίδα του ΚΚΕ(μ-λ), την Προλεταριακή Σημαία. Ήταν παρών σε όλες τις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις, πάντα στη πρώτη γραμμή της λαϊκής υπόθεσης για Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό. Μέχρι τα τελευταία του συμμετείχε ενεργά και με όλες του τις δυνάμεις σε όλες τις τοπικές πρωτοβουλίες και σχήματα (Αντιπολεμική Αντιιμπεριαλιστική Επιτροπή Καρδίτσας, δημοτική κίνηση Αντίσταση με τους Πολίτες της Καρδίτσας, Πρωτοβουλία Εργαζομένων Καρδίτσας κ.α.).

Ο σύντροφος Στέφανος σφράγισε με τη ζωή και τη δράση του την κομμουνιστική-επαναστατική υπόθεση. Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη και για εμάς τους συντρόφους του αλλά και για τους δικούς του ανθρώπους. Στην Κατερίνα, στον Δημήτρη, στο Γιάννη, στον Κώστα, μαζί με τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας, θυμίζουμε και τα λόγια του ποιητή:

Να λείπεις… δεν είναι τίποτα να λείπεις, αν έχεις λείψει για ότι πρέπει.

Θάσαι πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα που γι” αυτά έχεις λείψει.

Θάσαι για πάντα μέσα σ” όλο τον κόσμο.

Μέσα σ’ όλον τον κόσμο.

(Γιάννης Ρίτσος)

28.1.2019


Το ΝΑΡ για την απώλεια του κομμουνιστή αγωνιστή Στέφανου Καραμήτρου

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση εκφράζει για την απώλεια του Αγωνιστή Κομμουνιστή Στέφου Καραμήτρου, στελέχους του ΚΚΕ (μ-λ), τα ειλικρινή και συντροφικά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους συντρόφους του και σε όλους τους δικούς του.

Βαδίσαμε μαζί στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στην Μαχόμενη Αριστερά, στην Αντιπολεμική Αντιιμπεριαλιστική Επιτροπή Καρδίτσας, στη δημοτική κίνηση Αντίσταση με τους Πολίτες της Καρδίτσας, στην Πρωτοβουλία Εργαζομένων Καρδίτσας, στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Σεβόμαστε το ήθος, την ευγένεια, την λαϊκότητα, τη συνέπεια, τη μαχητικότητα, το ολοκληρωτικό δόσιμό του στην πάλη για την κομμουνιστική προοπτική.

Με αρετή, τόλμη και πίστη στο όραμα του μαρξισμού –λενινισμού υπήρξε ένας αταλάντευτος και συνεπής αγωνιστής στην πάλη του λαού για μια καλύτερη ζωή.
Αγωνιστής των ιδεών του Κομμουνισμού και της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας, τόλμησε να συνδέσει τη ζωή του όλη, με την πίστη και την αφοσίωσή του στο Κομμουνιστικό κίνημα. Η απώλειά του είναι σημαντική για τους αγώνες και την επαναστατική αριστερά στη χώρα μας. Στους δύσκολους καιρούς που ήρθαν αλλά και στους δυσκολότερους που έρχονται, το πείσμα και η αποφασιστικότητά του, η αισιοδοξία του και η εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού θα αποτελεί για όλους μας πηγή έμπνευσης και κουράγιου.

Σφράγισε με τον τρόπο του μια ολόκληρη εποχή αγώνων από τη δικτατορία μέχρι σήμερα το χώρο της επαναστατικής αριστεράς στην πόλη μας και παντού εκεί που έδρασε.

Η ζωή, η δράση και το έργο του είναι παρακαταθήκη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο, για τους παλιούς και νέους αγωνιστές, για τη συνέχιση του αγώνα ως το τέλος για την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας.
Δὲ χύνουν δάκρυ
μάτια ποὺ συνηθίσαν νὰ βλέπουνε φωτιὲς
δὲ σκύβουν τὸ κεφάλι οι μαχητὲς
κρατάν ψηλὰ τ᾿ αστέρι
μὲ περηφάνεια
δεν έχουμε καιρό νὰ κλαίμε τοὺς συντρόφους
τὸ τρομερό σας όμως κάλεσμα
μες στη ψυχή μας
κι οι καρδιές σας
θὲ να κτυπάνε
μαζί μας
τὸ σιγανό σας βόγγισμα
σὰν προσκλητήρι
χτυπά στ᾿ αφτιά μας
σαν τον αντίλαλο βροντής.

Ναζὶμ Χικμέτ
Οι αγωνιστές ζουν και θα ζουν στους νέους αγώνες για την κομμουνιστική απελευθέρωση!

Oργανώσεις ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση Θεσσαλίας

Καρδίτσα 29/1/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου