Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Ανακοίνωση Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Είσοδος σε νέα κατάσταση - Ανάγκη για τολμηρές υπερβάσεις

ΟΧΙ στο νέο δικομματισμό

των αντιλαϊκών πολιτικών

1. Οι πρόσφατες εκλογές ανέδειξαν την οργή και μαζική αποστοίχιση εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λόγω της μνημονιακής και αντιλαϊκής πολιτικής του. Ανέδειξαν, ταυτόχρονα τη μεγάλη πολιτική αποτυχία της μαχόμενης Αριστεράς να στρέψει αυτή την οργή και αποστοίχιση προς τα αριστερά. Ο συνδυασμός αυτών των δυο παραγόντων έδωσε τη δυνατότητα για μια ορισμένη συντηρητική αναδίπλωση κάτω από την ηγεμονία μιας νεοσυντηρητικής, εθνικιστικής και ακραία νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας, καθώς και για μια ενίσχυση και αναδιάταξη της Ακροδεξιάς. 

Την κύρια ευθύνη για αυτή την πορεία φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όχι μόνον δεν προώθησε την «έξοδο», αλλά εμπέδωσε τα μνημόνια, υποτάχθηκε πλήρως στην ΕΕ και το ΔΝΤ, βαθαίνοντας την εκμετάλλευση και την κερδοφορία ειδικά των πολυεθνικών μονοπωλίων, ενώ πρόσθεσε και μια νέα αμερικανοκρατία. Κατασυκοφάντησε και καπηλεύτηκε τις ιδέες και τα οράματα της Αριστεράς, με κυνικό τρόπο για το παρελθόν και τις αξίες της.

Η ίδια τάση και σε ορισμένες περιπτώσεις, περισσότερο δυναμικά, επικράτησε και στις χώρες της παρηκμασμένης και χρεοκοπημένης ΕΕ.

2. Μπαίνουμε σε μια άλλη περίοδο. Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα σταθεροποιείται προσωρινά σε ένα νέο διπολισμό προς τα δεξιά, χωρίς ακόμη μια πλατιά και ενεργητική λαϊκή στήριξη, όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα ποσοστά του και την αποχή. Η αστική τάξη, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν αυτή τη δυναμική για τη συνέχιση και κλιμάκωση της οικονομικής, πολιτικής και ιδεολογικής επίθεσής τους, σε ένα έδαφος ασθενούς οικονομικής ανάκαμψης, η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους λεόντειους όρους του ελληνικού δημόσιου χρέους. Συνεπώς, αυτή η σταθερότητα θα τεθεί σε δοκιμασία, μέσα από νέες κοινωνικές και πολιτικές αναμετρήσεις.

3. Τα αποτελέσματα των τριπλών εκλογών της 26ης Μαΐου επιβεβαιώνουν τη βασική εκτίμηση, που μας οδήγησε στη συγκρότηση του Συντονισμού, ότι όσον αφορά τουλάχιστον το τοπίο στην Αριστερά υπάρχει ένα «τέλος εποχής». Οι ηγεσίες και η πολιτική του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ, για διαφορετικούς λόγους και παρά την προσφορά και τους αγώνες τους, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς. Αυτό αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Συνεχίζουν χωρίς ουσιαστική αυτοκριτική και αλλαγή της πορείας τους. Η Αριστερά πληρώνει την προγραμματική ανεπάρκειά της, το σεχταρισμό και τον οπορτουνισμό, τον βερμπαλισμό αλλά και τον κοινοβουλευτισμό της. Γι' αυτό το ΚΚΕ έλαβε το χαμηλότερο ποσοστό του στην ιστορία των ευρωεκλογών και λιγότερες ψήφους από κάθε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, σημαντική πτώση είχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ η ΛΑΕ υπέστη σκληρό πλήγμα.

4. Ο Συντονισμός Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων πρότεινε πριν τις ευρωεκλογές της συγκρότηση ενός ενωτικού αντι-ΕΕ ψηφοδελτίου των δυνάμεων της μαχόμενης Αριστεράς με ένα μάχιμο ριζοσπαστικό αριστερό πλαίσιο στόχων. Αυτό δεν επιτεύχθηκε δίνοντας τα προαναφερόμενα αποτελέσματα. Σε ανάλογη κατεύθυνση έπρεπε να κινηθεί η μαχόμενη Αριστερά και προς τις βουλευτικές εκλογές. Οι μέχρι τώρα διεργασίες δείχνουν ότι ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ και άλλες δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς κινούνται στην ίδια πορεία αυτόκεντρων ψηφοδελτίων, δείχνοντας ότι δεν «έλαβαν το μήνυμα».

5. Η νέα κατάσταση ενέχει μεγάλους κινδύνους απογοήτευσης και αποστράτευσης για πλατιές μάζες της μαχόμενης Αριστεράς και του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί και πρέπει να αναχαιτισθεί, με τη συμβολή ειδικά των κομμουνιστικών δυνάμεων της εποχής μας, κυρίως όσων αντιλαμβάνονται το βάθος της κρίσης της στο κίνημα και την Αριστερά.. Για αυτό απαιτούνται μεγάλες υπερβάσεις. Απαιτείται να αλλάξουμε λογική και ατζέντα για τα άμεσα καθήκοντα και τις ευθύνες που έχουμε. Απαιτείται μια βαθιά προγραμματική ανασυγκρότηση και ανασύνθεση στην Αριστερά κομμουνιστικής και επαναστατικής αναφοράς, στην ευρύτερη μαχόμενη Αριστερά και στο εργατικό λαϊκό κίνημα, που θα αντιστοιχούν τόσο στους κινδύνους, όσο και στις δυνατότητες της περιόδου και γενικότερα της εποχής μας. Απαιτούνται πρωτοβουλίες ανάσχεσης της διαλυτικής πορείας, πλούσιου μαζικού δημοκρατικού διαλόγου και ταυτόχρονα πειραματισμού και συγκρότησης μιας νέας, διαφορετικής από το παρελθόν, πολιτικής δυναμικής, τόσο πριν όσο, κυρίως, αμέσως μετά τις εκλογές.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί πιο αποφασιστικά ο Συντονισμός Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων. Αμέσως μετά τις εκλογές θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου