Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Χρειαζόμαστε Σκληρή Ταξική Απάντηση

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών στις Περιφέρειες και στους Δήμους επιβεβαιώνουν την εικόνα ότι ο Τσίπρας τα χαρίζει όλα στη Νέα Δημοκρατία. Ήδη ο Μητσοτάκης τριγυρνάει σαν “πρωθυπουργός εν αναμονή” και προσπαθεί να κρύψει το πραγματικό του πρόσωπο πίσω από τα γνωστά κλισέ ότι θα είναι “ενωτικός για όλους τους έλληνες”.

Αλλά η τάξη την οποία εκπροσωπεί δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά της. Το Χρηματιστήριο πανηγυρίζει και οι τραπεζίτες κάνουν πάρτι στην αγορά ομολόγων. Ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρακούσης ήταν διθυραμβικός στο Βήμα φτάνοντας να βαφτίσει αυτό το γλέντι των κερδοσκόπων ως Mitsotakis trade:


“Σε όλες τις μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες, αλλά και στις διεθνοποιημένες εταιρείες συμβούλων, περισσεύει η αισιοδοξία τούτες τις μέρες. Κοινή είναι η πεποίθησή τους ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής αναπτέρωσε τις ελπίδες και αναγέννησε τις προσδοκίες για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Ηδη οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών τίτλων υποχώρησαν κάτω του 3% και ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεπέρασε τις 800 μονάδες έπειτα από πολλά χρόνια.

“Με όλα τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια”

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ βεβαιώνουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με ισχυρούς διεθνείς επενδυτές, με όλα τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια», προσθέτοντας μάλιστα πως «το κάνει συχνά». (...) Αναδεικνύεται πόσο ιδεοληπτικά στρεβλωτική υπήρξε η διαχείριση των επιτυχιών της σταθεροποίησης από τον κ. Τσίπρα και το αγκυλωμένο κόμμα του. Τώρα ερχόμενοι αντιμέτωποι με το «Mitsotakis trade» και το «Μitsotakis effect» τρελαίνονται και δεν μπορούν να καταλάβουν πώς και γιατί έχασαν αυτή τη δυνατότητα και αυτή την ευκαιρία”.

Τίποτε δεν έχει αλλάξει στα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που να δικαιολογεί αυτό το “trade”. Η μόνη εξήγηση είναι ότι οι καπιταλιστές ελπίζουν ότι μια εκλογική νίκη της ΝΔ θα σπάσει το ηθικό του κόσμου που αντιστέκεται. Αυτό εννοούν καθώς μιλούν για “μείωση του πολιτικού κινδύνου”. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δώσει απάντηση. Πρώτα απ' όλα επειδή όλα αυτά τα χρόνια σαν κυβέρνηση υπηρέτησε τα ίδια συμφέροντα. Ο Τσακαλώτος έφτιαξε τις προϋποθέσεις για το Mitsotakis trade.

Ακόμα και στο στενά εκλογικό πεδίο, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απάντηση. Η κούφια ρητορική περί προοδευτικής αντιδεξιάς συμμαχίας δεν σταματάει την επίθεση που ξεδιπλώνεται. Χρειάζεται καθαρή ταξική απάντηση. Αυτό σημαίνει τρία πράγματα.

Πρώτο, κινηματική δράση εδώ και τώρα και όχι απλά προεκλογικές συγκεντρώσεις. Κλιμάκωση της απεργιακής δράσης ενάντια στις απολύσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις περικοπές, όπως κάνουν οι απεργοί στην Πειραιώς, στη ΔΕΠΑ, στην ιδιωτική Υγεία. Στους δρόμους ενάντια στους φασίστες, για να μείνει η Χρυσή Αυγή και ο Βελόπουλος εκτός Βουλής. Μαζικό Pride αυτό το Σάββατο.

Δεύτερο, αντικαπιταλιστικό εναλλακτικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της οικονομίας από τον κόσμο της δουλειάς που παράγει τον πλούτο και όχι από τα αρπακτικά. Τα ημίμετρα της ρεφορμιστικής διαχείρισης απέτυχαν, ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από το σφαγείο με τα “πρωτογενή πλεονάσματα” είναι να πάψουμε να πληρώνουμε το χρέος και να πάρουμε τον έλεγχο των τραπεζών.

Και τρίτο, ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις κάλπες και στη δράση, γιατί είναι εκείνο το κομμάτι της Αριστεράς που έχει δείξει στην πράξη ότι αγωνίζεται για όλα αυτά. Αυτός είναι ο δρόμος για να ανατρέψουμε την επίθεση που θέλει να κλιμακώσει ο Μητσοτάκης.
Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου