Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Στηρίζει Τον Αγώνα Των Εργαζομένων Της Frigoglass

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την εργοδοσία της Frigoglass για την ωμή, αντεργατική απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο στην Κάτω Αχαΐα και να πετάξει στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους. Αυτή είναι η «καπιταλιστική ανάπτυξη», ο επενδυτικός παράδεισος που τάζουν Μητσοτάκης, Τσίπρας και όλοι οι φορείς της αστικής πολιτικής. Αυτός είναι ο «όμορφος, αγγελικά» πλασμένος κόσμος του ανταγωνισμού, αυτές είναι οι ευκαιρίες του καπιταλιστικού μονόδρομου. Αφού ξεζουμίζουν την εργατική τάξη για τα κέρδη και τα πλεονάσματα τους, τους πετάνε σαν αποτσίγαρα όταν μυριστούν αλλού αυξημένα ποσοστά κερδοφορίας.

Η εταιρεία, το 2009 είχε εφαρμόσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με μείωση του προσωπικού κατά 50%. Τα επόμενα χρόνια έπαιξε με υποχρεωτικές άδειες και εκ περιτροπής εργασίας και το 2014 προχώρησε σε μείωση των μισθών κατά 24%.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποταχτούν σε αυτήν την πολιτική, να ανεχτούν κι άλλο τις προτεραιότητες του κεφαλαίου. Να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους, να διεκδικήσουν όλο τον κλεμμένο πλούτο. Τα εργοστάσια, ο τεχνικός εξοπλισμός, τα προϊόντα ανήκουν στους παραγωγούς και όχι στους ιδιοκτήτες – παράσιτα. Να ανακληθεί η απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου.

Μόνο με την τεράστια δύναμη που κρύβει μέσα της η συλλογική δράση και ανυπακοή της εργατικής τάξης μπορεί να αντιμετωπίσει τον κάθε εργοδότη, τον κάθε καπιταλιστή που ρουφά το αίμα και τον ιδρώτα μας. Με ανασυγκροτημένο ταξικά, εργατικό κίνημα μπορεί να ανατραπεί η δημοσιονομική φυλακή της ΕΕ, των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της Frigoglass και καλεί σε μαζική αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα τους. Οι εργάτες της Frigoglass πραγματοποίησαν διαδήλωση χθες στην Πάτρα ενώ αύριο θα βρεθούν έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Όλοι και όλες στο πλευρό τους για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια.

Εδώ και τώρα κρατικοποίηση της Frigoglass χωρίς αποζημίωση για να σωθούν οι δουλειές και οι ζωές των εργαζόμενων.

2 σχόλια:

  1. Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της «Frigoglass» οι οποίοι έφτασαν στην Αθήνα από την Κάτω Αχαΐα με πούλμαν.

    Η σημερινή κινητοποίηση εντάσσεται στην κλιμάκωση του αγώνα τους για να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για κλείσιμο του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα.

    Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης γίνεται τριμερής συνάντηση.

    Στο πλευρό των εργαζομένων της «Frigoglass» παραβρίσκονται ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο Δαμασκηνός Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με την ΔΑΣ και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Ακόμη παραβρίσκεται ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας του ΚΚΕ, καθώς και η Λαμπρινή Χριστόγιαννη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Γεωργίας.

    Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της «Frigoglass» εκφράζει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Κόκα Κόλα 3Ε Θεσσαλονίκης.

    Σημειώνεται ότι συγκέντρωση έξω από το Υπ. Εργασίας πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι της «Mellon».

    Πηγή : 902 - 13.6.2019

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εργασίας έκαναν την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, εργαζόμενοι της Frigoglass. Μετά από 40 χρόνια 91 εργαζόμενοι βρίσκονται οριακά στο φάσμα της ανεργίας διότι η εταιρεία ανακοίνωσε, λίγες μέρες πριν, το κλείσιμο του εργοστασίου της στην Κάτω Αχαΐα.

    Πιο συγκεκριμένα στο υπουργείο θα λάβει χώρα κρίσιμη τριμερής συνάντηση για τη Frigoglass και το μέλλον των 91 εργαζομένων.

    Η “άμεση διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Frigoglass, εντάσσεται στο πλαίσιο της “αναδιάρθρωσης του παραγωγικού της ιστού”, που αποσκοπεί στη βελτίωση της κοστολογικής της δομής και στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς της.

    Το εργοστάσιο στην Πάτρα ξεκίνησε να λειτουργεί το 1979 και ήταν το πρώτο για τη Frigoglass, στηρίζοντας τη μελλοντική της πορεία της σε ηγέτη του κλάδου επαγγελματικής ψύξης.

    Η μονάδα τα τελευταία χρόνια παρήγαγε εξειδικευμένους ψυκτικούς θαλάμους οικιακής χρήσης και ανταλλακτικά, στο πλαίσιο παραγωγικής αναδιάρθρωσης που υλοποιήθηκε.

    Το 2009 είχε υλοποιηθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 120 εργαζομένους (τότε η εταιρεία απασχολούσε 210 εργαζόμενους), στόχος τής τότε διοίκησης ήταν το προσωπικό να περιοριστεί στα 90 άτομα, όπως και συνέβη.

    Ακολούθως, εφαρμόστηκαν και άλλα μέτρα, όπως εκ περιτροπής εργασία, μείωση του μισθολογικού κόστους και μεταφορά παραγωγής από άλλα εργοστάσια του ομίλου, προκειμένου η μονάδα να καταστεί “οικονομικά βιώσιμη”, κάτι που σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου δεν κατέστη δυνατό.

    Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της Frigoglass έχουν εκφράσει σωματεία εργαζομένων του νομού Αχαΐας καθώς και το ΕΚ Πάτρας.

    πηγή: Λαϊκός Δρόμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή